ایده پردازی چیست؟ و قوانین آن برای موفقیت کسب و کار شما کدام است؟

4 قانونی که به شما کمک میکند تا همانند یک متخصص، ایده پردازی کنید!
قانون اول: هیچ ایده بدی وجود ندارد.
اولین قانون طلایی از قوانین ایده پردازی توجه به این مورد است که کلید جلسات ایده پردازی خوب این است که همه افراد حاضر در جلسه، از مشارکت کردن در فرایند ایده پردازی احساس راحتی داشته باشند. اما چگونه؟ برای اینکه بتوانید قضاوت ها را در مورد ایده ها به طور کامل از بین ببرید. باید از همه افراد درخواست کنید تا هرگونه افکار منفی و ارائه بازخورد نسبت به ایده پردازی را کنار بگذارند و چنانچه شخصی در مطرح کردن آن تردید داشت، به وی خاطر نشان کنید که در این مرحله، هیچ ایده بدی وجود ندارد!
همواره حرف زدن نسبت به عمل کردن آسان تر است؛ مثلا صحبت در مورد توسعه محصولات/خدمات/ایجاد واحد های جدید کسبوکار، متقاعد شدن با تفکر انتقادی (Critical Thinking) و … بسیار آسان تر از اجرایی نمودن آنهاست.
در واقع اغلب اوقات ایده های اولیه احمقانه به نظر می رسند و شاید جملهی “این ایده نمی تواند کاربردی باشد” اولین چیزی است که به ذهن شما خطور می کند. با این حال، ایده های بزرگ کسبوکار یک ترکیب غیرمعمول از ایده های خامی هستند که وقتی با یکدیگر ترکیب و تلفیق می شوند معنا پیدا میکنند.
هر ایده را به عنوان قطعهای از یک پازل در نظر بگیرید: هر چند که ممکن است در ابتدا ساده و ناچیز به نظر برسند اما ممکن است بعدا بخش مهمی از یک تصویر بزرگتر باشند.
قانون دوم: همه ایده ها را ثبت کنید.
دومین قانون طلایی از قوانین ایده پردازی این است که بتوانید همه چیز را ثبت کنید. در بحبوحه عمل، ممکن است ایده های درخشان از دست بروند. شاید این جمله برایتان آشنا باشد که ”این ایده خوبی است، فردا قطعا آن را به خاطر خواهیم سپرد”. برای حل این مشکل تنها یک راه حل وجود دارد: هر آنچه که به ذهنتان خطور می کند را بر روی یک دفترچه یادداشت ثبت کنید.
در طی جلسات منظم تیمی، جلسات ایده پردازی زیادی نیز برگزار می شوند؛ بدون اینکه شرکت کنندگان نسبت به این امر که در حال ایده پردازی هستند هرگونه آگاهی داشته باشند. در بهترین حالت، ایده ها به صورت شفاهی و همراه با تردید در طول جلسات مطرح می شوند.
یکی از عناصر کلیدی جلسات ایده پردازی برتر این است که همه ایده ها ردیابی می شوند و این می توانند به عنوان یک بلوک ساختمانی در جلسات بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
چند نکته مهم:
۱) “یک دفترچه یادداشت، یک ایده”! ساده است. سعی نکنید کلیت مدل کسبوکار را در ۷ سانتیمتر کاغذ جا دهید.
۲) از نشانه گذاری استفاده کنید، نه خودکار (این امر به شما کمک خواهد کرد تا کوتاه ترین راه را برای ایده پردازی و توصیف آن بیابید).
۳) بصری باشید: در صورت امکان، به جای استفاده از زبان شفاهی، طرحی از ایده خود بکشید.
قانون سوم: در ایده پردازی سراغ طوفان فکری ترکیبی بروید.
سومین قانون طلایی از قوانین ایده پردازی این مورد می باشد که طوفان فکری گروهی همیشه بهتر از طوفان فکری فردی است. مگر نه؟ خوب… در واقع نه! تحقیقات نشان می دهند که ترکیب طوفان فکری فردی با تمرینات گروهی منجر به خلق موارد بیشتر و بهتری می شود.
اما بهترین راهحل: “طوفان فکری ترکیبی”؛ یعنی ابتدا ایده پردازی فردی و سپس ایده پردازی گروهی.
شروع یک جلسه ایده پردازی با طوفان فکری گروهی، باعث می شود که تنها افرادی که قابلیت صحبتکردن بهتری دارند نظرات خود را بیان کنند. در نتیجه وسعت ایده ها محدود می شود و خلاق ترین ذهن های حاضر در جلسه خنثی می گردند. زمانی که همه افراد رویکرد خود را برای حل مساله تعیین کردند، به سراغ جلسات گروهی بروید و برای بحث، خلق و توسعه ایده های یکدیگر زمان کافی اختصاص دهید.
قانون چهارم: در ایده پردازی کمیت مهمتر از کیفیت.
چهارمین قانون طلایی از قوانین ایده پردازی توجه به کمیت است. ضربالمثل قدیمی “کیفیت بیش از کمیت” در تمرینات ایده پردازی مصداق ندارد. هیچ چیزی مانند فکر کردن در مورد کیفیت یا امکان سنجی ایده ها، جلوی جریان خلاقیت را نمی گیرد.
راهنمای شکار ایده ما را بخوانید تا بتوانید الهام بیشتری بگیرید. بعدا، از تفکر تقلیدی و قیاسی و تفکر معکوس برای گسترش طیف احتمالات استفاده کنید (یا در اینجا لیستی از ابزار های ایده پردازی را پیدا کنید).
انتخاب مهم است اما نباید در طول تمرین های خلاقانه انجام شود. به سمت کمیت بروید و بعدا ذهن خود را به کیفیت معطوف کنید.
و در آخر، راز ایده پردازی این است …
چنین رازی وجود ندارد و اگر کسی ادعا کند که آن را پیدا کرده و می تواند برای ایده پردازی نسخه خاص و قطعی بپیچد قطعا در اشتباه است (اگر اینطور نیست، لطفا به او بگویید که به ما ملحق شود).
دیدگاهتان را بنویسید